Israelisk jazzkultur när den är som bäst
bokrecension
Jag läste nu på förmiddagen ut S.Meyers "Om jag kunde drömma". Den första boken i trilogin om den bedårande Bella som förälskar sig vampyren Edward. Vampyrerna i denna "Twilight-serire" är vackra, oslagbara och förvånansvärt mänskliga.
Om jag varit en femtonårig flicka som längtade bort ifrån högstadiets trista vardag, hade jag förälskat mig i den perfekte Edward och sovit med boken under kudden resten av livet.
I detta liv finner jag boken vara hyggligt skriven, men riktigt spännande. Jag blev inte som så många andra kär i Edward. Men jag skulle nog inte banga på att få låna lite av hans coola attribut. Särskilt hans coola sätt att vara ödmjuk men världsbäst i allt. Sen att han beskrivs som en korsning mellan en grekisk gud och en rockstjärna gjorde mig inte alls avis.
Jag förstår varför boken har blivit en storsäljare.
Boken beskriver romantiken och den förbjudna kärleken mellan människa och odjur på ett fantastiskt sätt och karaktärererna är minst sagt intressanta. Det som sprider lite skugga över boken är de amerikanska schablonerna kring hur tonåringars liv ser ut. High-school beskrivs på ett lika avancerat och målande sätt som vilken B-serire på TV som helst. Typ Sabrina Tonårshäxan. Men man kanske ska lugna sig med kritiken. Jag tror inte jag är representativ för den målgrupp som boken riktar sig till.
En (kul)tur till fjällen
Folk brukar kalla mig "den där coola, modige och toksnygga snowboardkillen" bakom min rygg. Detta brukar oftast föga diskret utropas sådär lagom högt, för att jag således skall kunna ge mina groupies lite välfötjänad uppmärksamhet.
Eftersom det är perfekt väder använder jag alla skidinstruktörers hemligaste hemlighet - alpensalve - för att bättra på solbrännan i mitt ansikte. Jag har dessutom fått ett vajert sponsorkontrakt på en tokgrym outfit, som med dess färgsprakande spektra av flashiga färger matchar min customtillverkade snowboard. När jag glider nerför pisten, som leder till snowboardparken, hör jag hur ett gäng snygga tjejer busvisslar från liften som passande nog passerar över de höga, långa och dödsfarliga hoppen. Perfekt - de välsvarvade bönorna sitter som på första parkett. Jag tar tillfället i akt och i min färd genom halfpipen utför jag inledningsvis en "flying sqirrel air", tätt följd av en dubbel rodeo och avslutar med en perfekt "stalefish". Trots att min hastighet har avtagit avsevärt efter alla krävande (men perfekt utförda) tricks passar jag på att avsluta med en "360" och medföljande "tailgrab". Nu är jag ganska trött i benen och glider ned till skilodgen och kopplar av till ett suveränt rockband som lirar sköna covers av Gyllene Tider och jag tar en välförtjänt öl. Kvällen avslutas i en utomhusjacuzzi i skidbacken där mina busvisslande groupies av det täcka könet slåss om en sängplats bredvid mig.
Men plötsligt vaknar jag upp ur min våta dröm. Jag har tydligen däckat efter en snabb vända i något som liknar en pensionärsversion av Pepps bodega. Ölen där var för dyr så jag har gått hem till stugan och av kombinationen bastu, öl/whiskey/jäger/vin och ömmande leder, däckat i min romantiska våningssäng. Mina knän knakar - de låter som två skelett som älskar på ett plåttak. Under dagen har jag orskat ett liftstopp då jag blev kapad av en unges skidor, blivet trött på att kocentrera mig på att "trycka på dalskidan" och smygåkt förbi snowboardparken där jag avundsjukt spanat in de coola snowboardkillarnas häxkonster. Eftersom jag har glömt solkräm kan mitt ansikte jämföras med ett torkat näsblod, med undantag av området där jag pryds av mina läsglasögon. Min look kan följaktligen liknas vid en rodnande tvättbjörn. Då jag tidigare försökt imponera på de snygga tjejerna i pisten kunder jag höra kränkande skratt eller hjärtkrossande försök till sympatier i stil med "nämen titta på det lilla söta trattmongot - kan ingen hjälpa det". Nu sitter jag ensam i min våningssäng med en gitarr med tre strängar och spelar Gyllene Tiders "sommartider" i min ensamhet...
/Harry
Vad är problemet med Popcirkus?
Varför "ingen" går på Popcirkus är för mig något av ett mysterium. Inramningen med Luuk och Sinding-Larsen, Debaser Medis och SVT-censur känns väl ganska krystad men det är ändå hyfsat vettiga artister. Man kan dricka öl. Det är på Debaser och dit går man ju ändå (om man bor i Stockholm). Spelningarna är av något blandad kvalitét av det jag sett:
- Mando Diao var ganska bra
- Håkan Hellström var fanfuckingtastisk för att enbart spela tre låtar i TV
- Kleerup betydligt bättre än på [hg]
- Veronica Maggio var kass
- jag stängde av i skam när Lorentz och Sakarias gick på
- när James Allan från Glasvegas spelade Daddys Gone unplugged grät jag.
I övrigt spelar jag Florence Valentins nya skiva Spring Ricco på repeat. Har inte bestämt mig för om jag gillar den ännu. Den som gillade Pokerkväll-skivan kommer bli nöjd, den är typ likadan fast med nya låtar.
/Mattias
Det är soligt idag!
Öppna fönstret och sätt på låten jättehögt!
Vardagskultur
Här om dagen gjorde jag en lista med låtar som får mig att tänka på min pojkvän, skrev en motivering till varje låt och sen gav jag den till honom. Jag blev jätteglad medan jag gjorde den, eftersom han gör mig glad.. jag fick nåt att göra i 50 minuter, eftersom jag lyssnade igenom massa gamla låtar som jag har minnen till och sen valde jag ut dom bästa.. och det tog ett tag att skriva! Och han blev glad för att jag lagt ner tid på att dels tänka på honom och dels ge honom något litet och konkret som bevis på att jag älskar honom! =) Mycket bra idé! (och har man ingen käresta kan man ju alltid skriva en lista åt någon vän, familjemedlem, göra en lista över festivallåtar eller bara låtar som gör dig glad!)
Nu till dagens kulturella gärning
En av mina favoritsidor som jag besöker i stort sett varje dag är www.365saker.se.. och nu, under min lediga vecka, söker jag verkligen desperat efter saker att göra! Så jag klickade runt lite på sidan och hittade det här!
Navid Modiri uppmanar den som har tråkigt att måla av någon du tycker om.. och jag tänkte "ja, vad fasen.." så jag satte mig och gjorde en försök med en vanlig blyertspenna a la gammal tentapenna samt ett suddigum. Sen lite röd färg också.
Voila! Min bästa vän, Lisa! Synd bara att hon inte kommer se den förrän om ett par veckor när hon kommer hem från England. Haha.
Lycka till! =)
//Ida
Härlig musikvideo
En norrköpingsstudent som heter Tomas Nilsson står för animeringen.
//Staffan
Slagsmålsklubben - Sponsored by destiny from Tomas Nilsson on Vimeo.
UNCUT!
ballonger och skateboard
Åker skateboard, det gör Bob Burnquist. Kolla i high quality om du har chansen - h264 baby.
en man på ett snöre
Ett klassiskt filmtips! Man on wire är ett dokudrama som handlar om en kille som ska gå på lina mellan tornen i World Trade Center (på den tiden de stod upp). Ett vackert porträtt av en halvgalen mans jakt på att uppfylla sina drömmar. Den är väldigt livsbejakande, det är fantastiskt att se människor som gör vad de vill utan att bry sig om lagar och regler.
(Förra) århundradets största konstbrott? Möjligtvis om man ser till mängd uppmärksamhet och risk för liv och lem. Han, Phillipe, åkte dit på det också - men straffet blev inte så långt. Typ en dag. Jag tycker ni ska köpa den, hyra den, ladda hem den eller vad du än vill, för den är fantastisk.
/Mattias
Läsarfråga: Vill du ha kul med KUL och lärarsektionen?
Kultrurutskottet leverar ett klurigt musikquiz till dem som kommer. Spännande tävling i kamraters goda anda.
Jag kommer vara där, kom du också!
Sektionspub 17/3. 17:30 i Gasqen (Kårallen)
Ölprovning på VilleValla Pub
Sverigemyten mördad av litteraturen
Sverige är utomlands inte längre endast förknippat med Björn Borg, Abba och blondier. SVT:s kulturprogram Kobra visade igår ett avsnitt som behandlade hur svensk kriminallitteratur på export har förändrat främst europeers syn på Sverige.
Och för er som missat de, så säljer svenska deckare extremt bra utomlands. Så bra att TV och filmrättigheter nu börjat säljas. Kurt Wallander har fått en brittisk version som blivit väldigt populär i England. Stieg Larssons böcker har sålt 3 miljoner ex i Frankrike. Det franska bokförlaget köpte bokrättigheterna för 80 tusen svenska kronor och förväntade sig en försäljning runt 50 tusen ex. Och nu förbereder sig fransmännen för Stieg Larsson-hysteri när filmen skall komma ut på bio. En kul liten detalj är att "Män som hatar kvinnor" har fått större utrymme på fransk bio än den senaste Bondfilmen och dubbelt så mycket som Da vinci-koden när den kom ut.
Någonting har hänt! Har Sverige helt plötsligt blivit intressant för omvärlden? Har svenska författare någon magisk talang som kommer ifrån dricksvattnet?
Det får ni reda på om ni ser detta avsnitt av Kobra....http://svtplay.se
Men jag vågar asvslöja att en del av den svenska myten om blondiner i fontäner, dugliga Volvo-bilar och plastig popmusik är mördad av våran egen deckargenre.
Peace. http://www.kinaski.blogspot.com/
Ett litet boktips...
Har kollat runt och läst lite på olika folks bloggar om olika fynd som gjorts på bokrean. Verkar som att många har ett intresse av självbiografier och jag tänkte därför dela med mig av min favorit, skriven av Deborah Spungen.
Boken handlar om Deborahs dotter, Nancy Spungen. Den berättar om hennes allt för korta och ganska tragiska liv. För er som inte vet var Nancy tillsammans med Sid Vicious, ni vet han från Sex Pistols. 1978 blir Nancy knivmördad på hotellrum 100 på Chelsea hotel i New York när hon blott är 20 år, och självklart blir hennes pojkvän misstänkt, en händelse som tog upp många spaltmeter i tidningarna. Han lever några månader till innan han dör av en överdos.
I boken får vi följa Deborahs frustration över att inte kunna kontrollera eller förstå sin dotter eller hennes beteenden. Att hon inte var som alla andra fick hon bekräftat först efter att hennes dotter dött då doktorerna sa att Nancy troligtvis varit schizofren.
Jag brukar inte gilla att läsa biografier, får ofta för mig att de förskönar sanningen till huvudpersonens fördel. Så är det inte i denna bok, den känns sann och lyckades i alla fall beröra mig.
Så här såg hon ut.
/L
Intelligensstimulerande fulkultur
Detta är mitt första bidrag till denna magnifika blogg och jag vill inledningsvis citera vår eminenta kulturminister: "i den här bloggen kommer vi i utskottet att försöka samla kultur i alla former och färger och typer - fint och fult, högt och lågt". Det är just aspekterna fult och lågt jag rent spontant känner att ingen hittills har belyst... Men nu jävlar! (It´s a lousy job, but someone gotta do it!) Således vill jag följaktligen ägna min första stund i rampljuset till det som jag gör allraste allra bäst... vara oerhört mogen för min ålder...
Vad kultur egentligen är och hur detta begrepp skall definieras tycks ständigt vara en aktuell fråga, men detta överlåter jag till andra mycket smartare människor än mig att bråka om. Jag är mest intresserad av att problematisera hur Sverige står sig internationellt, då vi skall jämföra finkulturell och intelligensstimulerande lyrik. Engelsmännen kan skryta om Shakespeare och här kan vi notera otroligt vackra och tårdrypande sonetter signerade en världsberömd profil som gick bort allt för tidigt. (Flera hundra år sedan faktiskt noga räknat). Fransmännen har en hel uppsjö av berömda förstå-sig-påare och romantiska skalder som ägnade sina liv att skriva ned fina poem som fick det att rinna till hos den kvinnliga societeten. Har vi svenskar då följaktligen något som kan motverka känslan av mindervärdeskomplex? Jag vill så gärna tro det. För att lite diskret men ändå smidigt motsäga mina inledande reflektioner om termen kultur, skall jag nedan presentera en tonsatt dikt som i mångt och mycket belyser något klassiskt svenskt som vi alla kan vara stolta över. Detta är kultur när det är som är bäst! Mina damer och herrar: läs, njut, begrunda, rosa och risa!
Maskvisan
Ingen tycker om mig, ingen vill ha mej
För att jag gillar mask
Långa och slibbiga, korta och klibbiga
Kryper dom i sin ask
Skär huvudet av dem, suger ur saften
Kastar sen skinnet bort
Ingen tycker om mig, ingen vill ha mej
För att jag tycker mask är gott
Massa mä kram / Harry
Rörlig bild
Film. De flesta av oss antar jag har någon typ av förhållande till filmens magi. Kanske är någon cineast, och väljer med sparsmakad precision sin underhållning - men jag tror faktiskt att dessa är lågt representerade. Vanligare är nog de som väljer med hjärtat eller med inrådan från vänner och reklam. Att se en film är liksom ingen big deal, det är något man gör en vardagskväll för att få tiden att gå eller på bakfyllan för att låta kroppen läka ostört. Oavsett vad, så tycker jag att det är synd om att se film alltid blir till slentrian, det ska ibland vara något speciellt att veva igång en rejäl rulle man har höga förväntningar på.
När jag var liten och skulle kolla på Jurrasic Park eller smygtitta på Terminator 2 (min äldre syster fick, men jag ansågs för ung) var det med andakt och stort allvar VHS-tejpen stoppades i spelaren och jag kröp upp i soffan. Det var en happening, en upplevelse. Idag kan jag ladda hem vilken film jag vill när jag vill från www och i teorin även titta på när jag vill - även om det är fantastiskt att ett smörgåsbord av kultur är tillängligt ett knapptryck bort, är jag rädd att lättåtkomligheten förstör äventyret.
På torsdag får ni som tur är inte se varken Jurrasic Park eller Terminator 2. Jag lovar däremot att ifall du är på plats 19.30 med ett öppet sinne bjuder vi på en riktigt bra filmupplevelse och god stämning.
/Mattias